Van Gogh'un Yıldızlı Gece Resmi Ve Dramatik Hikayesi



Sanat dünyasına devrim niteliğinde yenilikler kazandıran Vincent Van Gogh zihinsel rahatsızlıkları olan ve hayatı büyük trajedilerle dolu bir adamdı 1853’te doğan sanatçı 37 yaşındayken hayatını kaybetti. Aslında intihar etti demeliyiz, zira 1889-1890 yılları arasında Fransa’da bir akıl hastanesinde yatarken tabancayla kendi kafasına sıktı Van Gogh. Ancak akıl hastalığı onun benzeri görülmemiş eserler üretmesine engel olamadı. Yıldızlı Gece’yi de de bu akıl hastanesindeyken çizdi.
Yıldızlı gece resmi belki de gelmiş geçmiş en bilindik sanat eserlerinden biri. Hollandalı ressam Vincent Van Gogh tarafından kariyerinin son demlerinde üretilen bu resim sanat tarihinde çok önemli bir yere sahip. Bu resmin neden bu kadar büyük bir etkiye sahip olduğunu anlamak için onun nasıl bir bağlam içinde yapıldığını, resmin içeriğini ve sonraki asırlarda sanatçılar üzerinde bıraktığı etkiyi incelemek gerekir.
Yıldızlı Gece resmi için ressamın kaldığı akıl hastanesindeki odasından görülen Saint-Remy-de-Provence şehrinin düşsel bir yorumu denebilir. Kardeşi Theo ’a yazdığı sayısız mektuplardan birinde resimle alakalı şöyle diyor:
“Demir parmaklıklı penceremde adeta bir buğday tarlası görüyorum. Sabahları ise gün doğumunu tüm ihtişamıyla izliyorum.”
Resimde Post-İzlenimcilik Esintileri Var.
Ressamın diğer eserlerindeki post-izlenimcilik akımının izlerini Yıldızlı Gece’de de görmek mümkün. Kısa, ustaca fırça darbeleri,ve ışıltıya verilen önem özellikle gökyüzünde çok belirgin. Mavi ve altın sarısının tonlamaları onun daha önceki eserlerinden esintiler taşıyor.
Aslında Öyle Bir Köy Yok.
Bu ölümsüz eserin dengeli kompozisyonunda gökyüzünün girdaba kapılmış hali, kendine has bir biçime sahip yıldızlar, geceyi aydınlatan ay, huzur içinde uykuya dalmış bir köy ve upuzun bir servi ağacı göze çarpıyor.
Ancak..Manzara, Van Gogh’un akıl hastanesindeki odasından görülen gerçek bir görüntü olsa da sanatçı resim yaparken gerçeğe pek sadık kalmamış durumda.
Resimde görülen köy ve kilise kulesi tamamen sanatçının hayal gücü. Yani onun odasından bakıldığında böyle bir köy ve kilise yok.
sanat tarihçileri Sanatçının bu unsurları memleketi Hollanda’nın mimarisinden esinlenerek çizdiği düşünülüyor Ayrıca ressamın akıl hastanesinin penceresinde yer alan demir parmaklıklar da resimde yok çünki hepimiz biliyoruz ki birinin sadece bedeni hapsedebilirsiniz ama zihnini…
Resimde yer alan selvi ağacı genelde mezarlıklarda bulunur ve ölümü çağrıştıran bir havası vardır. Van Gogh şu sözleri bu bağlantıyı destekler nitelikte:
“Yıldızlara bakmak beni daima hayal dünyasına daldırır. Kendime sorarım, Fransa haritasındaki noktalar arasında seyahat edip belli bir noktaya ulaşıyoruz da neden gökyüzündeki bu parlak noktalara ulaşamıyoruz? Trene atlayıp bir yere gitmek gibi yıldızlara ulaşmak için de ölebiliriz.”

Van Gogh Hayattayken Resim Satamadı.
Van Gogh hayattayken değeri anlaşılamayan sanatçılardan biri. Zira onun hayattayken sadece iki eser sattığı biliniyor. Hatta ikinci eserin satılıp satılmadığı da o kadar net değil. Ölmeden iki yıl önce yaptığı The Red Vineyard adlı resmini 1888 yılında Belçikalı sanat koleksiyoneri Anna Boch 400 franka satın aldı. Bugün bu eser Moskova’daki Puşkin Güzel Sanatlar Müzesi’nde bulunuyor. Ayrıca sanat tarihçisi Marc Edo Tralbaut, Van Gogh’un kardeşiyle olan mektuplaşmalarından anladığı kadarıyla onun hayattayken kendi portrelerinden birini Londralı bir galericiye sattığını ileri sürüyor. Yani anlayacağınız bugün dünyanın en bilindik sanat eserlerinden biri olan Yıldızlı Gece’nin değeri o dönemde anlaşılamamış.

Abone OL: https://www.youtube.com/channel/UCvxphJ343-yPREn4zgQKJTg?sub_confirmation=1

DİĞER VİDEOLARIMIZA GÖZ ATIN





https://www.facebook.com/KasifinGunlugu/

https://www.facebook.com/KasifinGunlugu/

https://www.youtube.com/watch?v=pNT9y…
https://www.youtube.com/watch?v=OPxEX…
https://www.youtube.com/watch?v=xUWvT…




source

18 thoughts on “Van Gogh'un Yıldızlı Gece Resmi Ve Dramatik Hikayesi”

  1. Merhaba öncelikle videonuz için teşekkürler. Ancak van Gogh'un ölümünün intihar olup olmadığı belli değil. Bazı araştırmacılara göre intihar ettiği, bazılarına göre ise vurulduğu savunuluyor. Akıl hastanesinin biraz yakınlarında bulunan buğday tarlasında ''Buğday tarlası'' isimli tablosunu yaptıktan sonra kendini vurarak intihar etmiş, buna rağmen hemen ölmemiştir. Sürünerek hastanedeki odasına gittiği içinse araştırmacılar tarafından intihar olmadığı savunulmaktadır. Dediğim gibi ölüm sebebi belli değil ancak çoğu kayıtlarda intihar olarak ele alınmıştır ve bir gün sonrasında kardeşi Theo'nun kollarında vefat etmiştir. İntihar silahı olarak bazı kaynaklar tüfek, bazı kaynaklar ise revolver (altıpatlar silah) ile kendisini vurduğunu belirtir.

    Reply
  2. hayatı gerçekten insanlara pişmanlık yaşatacak kadar acı dolu. o dönemde yaşamadım tabii ki ama bu videoyu izlerken içim parçalanmadı değil.
    “Yıldızlara bakmak beni daima hayal dünyasına daldırır. Kendime sorarım, Fransa haritasındaki noktalar arasında seyahat edip belli bir noktaya ulaşıyoruz da neden gökyüzündeki bu parlak noktalara ulaşamıyoruz? Trene atlayıp bir yere gitmek gibi yıldızlara ulaşmak için de ölebiliriz.”

    Reply
  3. Van Gogh akıl hastanesinde değil akıl hastanesinden çıktıktan sonra resim çizmek İçin gittiği buğday tarlasında bir yerde bulduğu silahla intahar etmiş Kardeşi onu iki gün daha yaşatmış sonra kurtaramamışlar

    Reply
  4. Merhaba video güzel ama kardeşine yazdığı mektupta veya söylediği önemli sözlerde altyazıyı çok aradım önemli yerlerde veya alıntılarda yazıları ekrana getirseniz çok güzel olur 😄👍

    Reply

Leave a Comment